torstai 14. toukokuuta 2009

Autoilun autuudesta...

Autoilun autuudesta


Tämänhetkinen hallituksemme on koko maamme historian turmiollisin. Tämä kävi minulle ilmi, kun kuuntelin Markus Heikkisen isännöimää keskusteluohjelmaa ( Radio YLE 1 ) elintarvikekaupan nykytilasta. Huonompia, vielä enemmän ahneudelle perustavia liiketalouden suunnanohjaavia pitkän tähtäimen rakennepäätöksiä ei ole, jollei metsätaloutemme karmaisevaa historiaa ja nykytilaa lasketa lukuun, koskaan aiemmin tehty.
Oma poliittinen aktivoitumiseni alkoi edellisen laman aikana. Olin teini-ikäinen ja aloin soittaa punk-musiikkia. Silloin lauloimme eläinrääkkäyksestä. Se aihe ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan, päinvastoin. Asiat olivat, ja ovat edelleen todella pahasti pielessä. Nyt soitan folkkia, eli kansanmusiikkia, ja laulan kateudesta. Kehitys kai kehittyy. Pakko on myös jonnekin purkaa ihmetystä, joka kasvaa pään sisällä vuodesta toiseen. Politiikka on täysin käsittämätöntä. Sen toimijat perustavat toimintansa uudelleen valituksi tulemiselle.
Lähestyn pää-aihettani kiertoteitse, olenhan Turussa syntynyt. Haluaisin tässä muuten käyttää ilmaisua kiertopoluitse, vaan se ei taida olla suomea?
Koko maamme on nyt siis rakennettu autoilun varaan. Ihmiset hoitavat mielenterveyttään autoilemalla. He/Me, matkustavat luontoon, ensin istumalla autossa satoja kilometrejä. Päälle päätteeksi heidät istutetaan moottorikelkkaan tai mönkijän kyytiin. Turussa Skanssi edustaa tämänhetkistä suurinta hulluutta kyläyhteisössämme. Yritin Vappuna löytää Alkoa Itäisen kaupungin puolelta. Kaksi myymälää oli lakkautettu, siirretty automatkan päähän Skanssiin. Ilmeisesti ajatellaan yleisesti ( Turun Kokoomus/Keskusta ajattelee ), että autoilijat soveltuvat paremmin kuluttamaan alkoholia kuin esim. jalkaisin tai pyörällä liikkuvat...!?
Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas kertoi juuri radiossa ( YLE 1 ), että Metsähallitus on hyvässä iskussa. Samalla hän myös myönsi, että luonnonsuojelussa päädytään usein kompromissiin. Olisiko hyvä, jos esimerkiksi suomalaisessa sananvapaudessa, tai vaikka ihmisoikeuksissa neuvoteltaisiin myös aina kompromissi päämääränä? Jokainen kyllä ruokkii kotieläimensä, koska sen hyvinvointi on jatkuvan tarkastelun kohteena, vaan luonnon hyvinvoinnin seuranta on jo ajat sitten päätynyt kompromissien oikkujen armoille.
Me menemme mökille, istumalla ensin autossa ( satoja ) kilometrejä. Me metsästämme ravintomme autoillen, usein keskellä yötä. Koko maailma on siis toisin sanoen kääntynyt ympäri, heittänyt häränpyllyä, tullut hulluksi, menettänyt otteensa ja ect...
Kaikki tämä on niiden muutamien leveisiin mustasankaisiin silmälaseihin varustautuneiden pukumiesten, isoilla mustilla autoilla kameroiden taakse kätkeytyvien oikeistopoliitikkojen tahto. Ideapark on paikka, jonne matkustetaan keskimäärin 15 kilometriä, koska aiemmin palvellut lähikauppa on siirtynyt ( mennyt konkurssiin ) jonkun pellon laidalle – riittävän kauas, jotta perheenäiti ei jaksaisi kantaa 10 litraa ( Tanskalaista ) maitoa kotiinsa, edes polkupyörän tarakalla. Näin saadaan bensa ( auto ) myydyksi, talouden rattaat pyörimään. ABC-ketju on Ideaparkin lähtölaukaisu. Se kaataa hitaasti, vaan varmasti kaikki pienet yritykset vähintään 2 kilometrin säteeltä.
On totta, että autoilu auttaa. Ex-puolisoni sanoi aina minulle, kun häntä ahdisti, varsinkin krapulassa, ”Lähdetään autoilemaan, matkustetaan metsään, poimimaan sieniä”. Tässä on koko jutun opetus ja itu. Mitään ei oikeastaan ole enää tehtävissä. Infrastruktuuri tälle tuhoavalle toiminnalle on jo luotu, eli sitä ei voi purkaa...!? Nyt kun ilmaisen mielipiteeni ja hartaan toiveeni siitä, että kaikki nämä ostoskeskukset ja maantiet tulisi purkaa ja hävittää, räjäyttää taivaan tuuliin, en saa kannatusta kuin joltain ääripäiltä, hulluilta toisin sanoen. Sehän olisi terrorismia.
Silti ja tuuri tämän takia monet tiedostavat ja oman tiensä valinneet ihailevat edelleen liikuttuneesti - kyynelehtien sitä näkyä ja näytelmää, jonka aiheutti kaksoistornien tuhoutuminen. Se oli tämän vuosituhannen mahtavin taideteko ja performanssi, rinnastettavissa Mona Lisaan, tai ainakin Guernicaan... Jossain, VHS -kasetilla minullakin on vielä tallessa uutispätkiä eventistä...
Ennen rappiotaiteilijat ( siis ne todelliset Nerot, kuten Paul Klee, Jean Dubuffet ect...) leimattiin mielipuoliksi ja alkoholisteiksi. Nykyään heidät leimattaisiin kai terroristeiksi? Itse kuitenkin käyttäisin mieluummin sanaparia vapaustaistelija! Olisin mieluusti käyttänyt syntymäpäiväni aamun johonkin muuhun kuin työntekoon, vaan inspiraatio ei odota. Taistelu on aloitettava sydämen ääntä kuunnellen, ei markkinoiden liikkeitä tunnustellen.


5.5.2009 Turussa
Toni Hautamäki
Kuvataiteen maisteri
Elonkehä ry:n hallituksen jäsen
tonihau@suomi24.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti