keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Vapaa -ajasta

Vapaa-ajasta


Onko kellään enää vapaa-aikaa? Työtönkin simuloi työttömyydellään työttömyyttään. Miten vapaa - aika tulisi käyttää, jotta töihin tai opiskeluun palatessa olisi levännyt olo? Olen saanut eri lähteistä, ystäviä kuunneltuani sellaisen käsityksen, että monellakaan ei enää ole vapaa-aikaa. Erinäiset markkinatalouden mekanismit vievät aikaamme lähes huomaamatta. Harva tyytyy tuijottelemaan ulos ikkunasta tammen lehtien putoilua tai tiaisten hyörinää. Televisio ja internet vievät aikamme, ellei tilanne sitten ole niin paha, että työ, harrastus ja perhe-elämän vaatimukset eivät tarjoa lainkaan hengähdystaukoja. Osaa ihmiskunnasta tuntuu vaivaavan myös niin suuri huoli omasta ulkonäöstään, että ”harrastaminen” on jo sairastamisen kaltaista pakonomaista terveelliseksi miellettyjen asioiden toistoa. Liikunta muuttuu työn kaltaiseksi, ja pahimmillaan rutiininomaisiksi suorituksiksi peilisaleissa.

***

Itse taistelen tupakointia vastaan. En kuitenkaan kovin menestyksekkäästi. Tiedän aiheuttavani itselleni pahaa oloa tupakoimalla. Lisäksi tiedän mitä myrkkyjä tupakka sisältää. Tiedän myös, että sademetsiä kaadetaan tupakkaviljelmien tieltä. Tiedän myös sen, että se vapauden tunne joka on yhdistyneenä tupakan polttamiseen, on täysin valheellinen kuva, visio eli harhanäky. Silti yhä sinnikkäästi tupakoin. Ostan lisäaineetonta tupakkaa, joka on maultaan aivan yhtä pahaa kuin tavallinenkin Yritän epätoivoisesti olla eettisempi. Joko ostan tätä keinotekoisesti parempaa - tai nikotiinipurukumia, joka tapauksessa olen markkinatalouden armoilla. Moni tupakoinnin lopettanut sanoo rahan menevän tupakan sijaan makeisiin tai jonnekin muualle - paikkaan X, eli säästöjä ei synny. Miten siis toimia, jos ei halua tukea omasta mielestään epäeettisiä yrityksiä, mutta haluaa silti tuntea olevansa vapaa vapaa-ajallaan? Missä vapaus piilee?

***

Viihteen tarkoitus on saada ajatukset pois ikävistä, masentavista asioista. Mieleeni tulee MTV 3 aamuohjelmien ja uutisten jälkeen tulevat kevennykset, joilla on tarkoitus pyyhkiä pois mielestä kuvat verilammikoissa makaavien lapsien ruumiista. On jokseenkin banaalia että väkivallan jälkeen valmistetaan sorbettia tai muuta painkilleriä -joka saa hyvälle mielelle. Tässä yleensä vedotaan siihen, että jo Roomassa oli leijonia ja orjia, sekä gladiaattoreita. Roomassa oli myös cloaca maxima... On tietysti vaikeaa samastua uhrin asemaan, koska kukaan ei halua kokea kärsimystä omalla kohdallaan. On kuitenkin varmaa, että niin kauan kun hyväksymme esimerkiksi Kiinan toimet Tiibetiä kohtaan, hyväksymme samalla loputtoman sorron ja väkivaltaisen alistamisen. Suomen valtio hyväksyy sen, että Kiina rakentaa patojaan kontrolloidakseen naapurimaidensa, sekä myös omien kansalaistensa mahdollisuuksia saada puhdasta – makeaa vettä. Miksi - miksi minun tulisi hyväksyä se? Viihteen tarkoitus on saada meidät unohtamaan ne asiat jotka viihdeteollisuus ja poliittinen johto haluaa saada meidät unohtamaan. Talous ajaa etiikan ohi. Sivistysvaltion määritelmä on kuitenkin edelleen se sama vanha. Sivistysvaltioksi voidaan kutsua vain sellaista valtiota joka huolehtii erinomaisesti ja ensisijaisesti vanhuksistaan ja lapsistaan, sairaistaan, eli heikompiosaisistaan.

***

Kävin jo vakiintuneen tapani mukaan polttamassa lisäaineettoman tupakan sekä juomassa espressokeittimellä keitetyn luomukahvini kotikatuni edustalla. Jo kirkkaasti punertavan vaahteran oksilla huusi kaksi sinitiaista, hätäänsä kaiketi, kun on talvi tulossa. Saakohan lähikaupasta jo talipalloja? Voinko kiinnittää kaupungin puistossa olevaan puuhun linnunruokaa? Koen vastuukseni selvittää asian ja jopa rikkoa lakia koska haluan edesauttaa elämän kukoistamista. Olen nimittäin aika varma, että myös punarinta ja pari muuta, mustarastaskin saa siitä osansa. Maailma ei muutu paremmaksi ennen kuin me tavalliset ihmiset alamme taas muistelemaan oikeuksiamme. Kansalaistottelemattomuus on kaiketi nyky-yhteiskunnassa ihmisarvoisen ja oikeudenmukaisen elämän välttämättömyys.

You never turned around to see the frowns on the jugglers and the clowns
When they all come down and did tricks for you
You never understood that it ain't no good
You shouldn't let other people get your kicks for you
You used to ride on the chrome horse with your diplomat
Who carried on his shoulder a Siamese cat
Ain't it hard when you discover that
He really wasn't where it's at
After he took from you everything he could steal.

How does it feel
How does it feel
To be on your own

Bob Dylan
Toni Hautamäki, Turussa 14.10.2009

1 kommentti: