tiistai 26. marraskuuta 2013
Pesukoneista ja viherpesu'koneista'
Pesukoneista ja viherpesusta..?
Kuulin juuri uutisen, jonka mukaan pesukoneiden energiatehokkuusvaatimuksia on taas tiukennettu. Voi P%sk#! Pyykki täytyy saada pestyksi 20 celsiusasteessa. Näin kuulemma säästämme luontoa. Se ei valitettavasti pidä paikkaansa. Kodinkoneiden energiasäästössä mennään peppu edellä puuhun. Tämä prosessi on ollut käynnissä muistaakseni siitä asti kun Suomi liittyi EU:hun. 40 vuotta alalla toiminut Isäni sanoi, että kakka (lika/sonta/uloste) ei liukene alle 40 asteessa.
+++++
+++++
+++++
Olen itse käytännössä syntynyt kodinkonekorjaamon lattialle. Ensimmäiset lapsuuden muistoni/kokemukseni koostuvat (valokuvista olen nähnyt) leikkimisestä pesukoneen rumpujen sisällä ja ruuvivääntimiin (ts. meisseleihin), pultteihin ja muttereihin tutustumisesta. Olen nähnyt miten pesukoneet ovat muuttuneet yksinkertaisista painavista pienistä päältä täytettävistä kestävistä pesukarhuista suuriin isoikkunaisiin valtaviin valkoisiin monstereihin, joissa on kolme piirikorttia (ohjelmakorttia) ja erilaisia pesuohjelmia (toimintoja) on kymmeniä – siis vilkkuviksi ufoiksi. Vanha pesukarhu, joita silloin tällöin edelleen tulee vastaan, on voinut saavuttaa 30 vuoden iän ja palvella, pienin vioin ja korjauksin, moitteettomasti näihin päiviin saakka. Toki pyykki on pitänyt pesun jälkeen ripustaa kuivumaan päiväksi tai pariksi. Vaan eipä koneen rakentamisen aikoihin vaatteitakaan vaihdettu kolmea kertaa päivässä.
++++
++++
++++
Uudet monsterikoneet toki linkoavat parhaimmillaan 1400 kierrosta minuutissa. Tämä altistaa mekaaniselle tärinälle jota nykykomponentit eivät kestä. Pyykki toki kuivuu nopeasti, kun on vielä kuivausrumpukin taloudessa. Koska monsterit käyttävät vettä vähemmän, ne ovat alttiimpia toimintavioille. Jos vettä haluaa säästää, se kannattaisi tehdä teollisuudessa ja valmistusprosesseissa. Sähkön kanssa sama juttu. Toki henkilökohtaiseenkin veden ja sähkön käyttöön tulee kiinnittää huomiota. Nykyaikaisen monsterikoneen (ovh. 300 euroa) keski-ikä on n. 3 vuotta. Sen jälkeen se menee kontissa Afrikkaan, Kiinaan, tai Intiaan jossa joku lapsi sulattaa siitä (jalo) metallit irti. Koneen valmistamiseen tarvittavat kaivanne(kaivosteollisuuden) tuotteet siis päätyvät takaisin alkulähteilleen, ja niin myös ympäristökuormitus. Me nautimme kerman päältä, ostamalla ja kuluttamalla yhä enemmän, lyhytikäisiä tuotteita, ja saasteet dumppaamme kehitysmaihin ( vai Venäjälle?).
++++
++++
++++
Elektroniikkatuotteiden terveysvaikutuksista emme tiedä senkään vertaa. Viime aikoina olen kuullut/lukenut, että kontteja avattaessa työntekijät altistuvat jollekin mystiselle suojakaasulle jota elektroniikastakin ’irtoaa’. Se aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihoärsytystä. Päänsärkyä ja huimausta on myös todettu. Itse olen viettänyt ison osan elämästäni kaikenlaisten hilavitkuttimien parissa ja niin on isänikin. Viime kesänä isäni sairastui. Hänen ihonsa sairastui. Iho on kaiketi ihmisen suurin yksittäinen elin. Mistä kaikesta voi ihon ärsyyntyminen ja irtoaminen (kuoleminen) johtua, emme tiedä vielä…
++++
++++
++++
Sen kuitenkin tiedämme, että koska pesukoneiden ja muunkin kodin elektroniikan elinikä on nykyään niin lyhyt, toisin sanoen kierto nopeaa, on laitteiden korjaaminen muuttunut kannattamattomaksi. Varaosia on turha pitää hyllyssä, koska ne ensinnäkin maksavat todella paljon ja valmistaja muuttaa ’mallistoa’ jatkuvasti, joten varaosien varaston arvo ja määrä kasvaa koko ajan ilman, että on varmuutta siitä pääseekö varaosia todellisuudessa ikinä asentamaan koneisiin. Tämä taasen johtuu siitä, että koneet on valmistettu niin, ettei niitä saa purettua, korjattua, eikä osia pysty vaihtamaan kuumasaumauksen tai muun monimutkaisuuden tähden. Lisäksi jos kone sisältää kolme ohjelmakorttia, niiden yhteinen hinta varaosina on sama kuin kolmen uuden kodinkoneen hinta. Kodinkonekorjaajan elämä on tehty näin todella vaikeaksi. Korjaaja ei enää korjaa vaan tekee tuotevaihtoja.
++++
++++
++++
Kuten alussa kerroin, mikään ei estäisi meitä palaamasta menneeseen, jolloin sama pesukone saattoi palvella vuosikausia. Kuluttaja äänestää lompakollaan viime kädessä. Peruuttaessamme ajassa taaksepäin joutuisimme ehkä antamaan jonkin verran periksi energialuokituksissa, mutta kaiken sen valmistamisen, kuljettamisen, kaivosteollisuuteen satsaamisen, uusien mallien valmistamisen ja muun valtavasti luonnonvaroja kuluttamisen sijaan, voisimme valmistaa pesukoneiden volkswageneja (tai jopa Ladoja) , jotka kestäisivät esim. 10 tai jopa 20 vuotta – ja varaosia löytyisi joka ladosta… Silloin luonto todella säästyisi. Nyt teitä kaikkia – myös minua virtsataan silmään, ja se pisu tulee satamaan tasaisesti meidän jokaisen päälle.
terv: Toni Hautamäki
++++
http://yle.fi/uutiset/elektroninen_nena_haistaa_myrkkykaasut_jo_satamassa/6952367
++++
http://fi.wikipedia.org/wiki/Iho
++++
http://www.youtube.com/watch?v=qcyHGcgyOBU
++++
ps. kirjoitin tämän kaiken yhtä pötköä ja se varmasti kirjoituksesta välittyy, siis inho ja viha (tarkempi itsekriittinen analysointi siten puuttuu?!) asioiden idioottimaisuutta kohtaan ja niin on tarkoituskin! Kiitos ja anteeksi!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti